In scopul unei informari rapide va puteti abona la sistemul nostru de newslettere. Noutatile aparute, evenimentele organizate vor fi comunicate, periodic, tuturor membrilor asociati la adresa de e-mail comunicata la inregistrarea in sistemul de newslettere.
Va aflati in: Prima Pagina - Stiri - O Europa mai inovatoare, dar cu diferente regionale persistente
O Europa mai inovatoare, dar cu diferente regionale persistente
In cadrul editiei de anul acesta a Tabloului de Bord privind Inovarea se arata ca exista din nou semne pozitive in statele membre pe masura ce performantele in materie de inovare se imbunatatesc si se reincepe procesul de recuperare a decalajului in tarile mai putin inovatoare. Ca in fiecare an, se constata numeroase oscilatii ascendente si descendente in interiorul fiecarui grup de performanta. Danemarca si Germania au schimbat pozitiile in cadrul clasificarii „lideri in materie de inovare”. In cadrul indicatorului „adepti ai inovarii”, Luxemburg a inlocuit tarile de Jos ca fiind pe primul loc in randul adeptilor inovarii, iar Irlanda si Austria au schimbat pozitiile, la fel precum Estonia si Cipru. Printre „inovatorii moderati”, Italia este pe primul loc, urmata de Republica Ceha care a devansat Spania si Portugalia. Ungaria si Slovacia, precum si Malta si Croatia au schimbat pozitiile in clasament. In randul „inovatorilor modesti”, Romania a schimbat pozitia in clasament cu Letonia.
Tarile cele mai inovatoare
Tarile cele mai inovatoare au rezultatele cele mai bune in toate dimensiunile: de la resurse investite in inovare, trecand prin activitati de inovare ale societatilor pana la rezultate ale inovarii si efecte economice, ceea ce reflecta un sistem national echilibrat in materie de cercetare si inovare. „Liderii in materie de inovare”, urmati de „adeptii inovarii” prezinta in mod continuu cea mai mica variatie in performanta lor in toate cele opt dimensiuni ale inovarii. Aceasta inseamna ca in toate dimensiunile, performantele „liderilor in materie de inovare”, Suedia, Danemarca, Germania si Finlanda nu sunt prea diferite. Liderii in materie de inovare sunt, de asemenea, in topul clasamentului si se situeaza in mod clar deasupra mediei UE. Doar in a doua dimensiune, „sisteme de cercetare deschise, excelente si atractive”, Germania obtine un punctaj usor mai scazut decat media UE.
Tabloul de bord al Uniunii inovarii editia 2014 plaseaza statele membre in patru grupe de performanta diferite:
Danemarca (DK), Finlanda (FI), Germania (DE) și Suedia (SE) sunt „lideri in materie de inovare”, cuperformante in inovare aflate cu mult deasupra mediei UE;
Austria (AT), Belgia (BE), Cipru (CY), Estonia (EE), Franta (FR), Irlanda (IE), Luxemburg (LU), Olanda (NL), Slovenia (SI) și Marea Britanie (UK) sunt „adepti ai inovarii” avand o performanta in materie de inovare deasupra mediei sau apropiata de media UE;
Performanta Croatiei (HR), Republicii Cehe (CZ), Greciei (EL), Ungariei (HU), Italiei (IT), Lituaniei (LT), Maltei (MT), Poloniei (PL), Portugaliei (PT), Slovaciei (SK) și Spaniei (ES) este sub media UE. Aceste tari sunt „inovatori moderati”.
Bulgaria (BG), Letonia (LV) și Romania (RO) sunt „inovatori modești” avand o performanta in materie de inovare semnificativ mai scazuta decat media UE.
Comparatii internationale cu UE
Pe continentul european, Elvetia iși confirma pozitia de lider global in domeniul inovarii, depașind continuu performantele tuturor statelor membre ale UE. La nivel international, Coreea de Sud, SUA și Japonia depașesc nivelul de performanta al UE in materie de inovare. Daca decalajul in raport cu SUA și Japonia s-a redus la jumatate in ultimii ani, decalajul fata de Coreea de Sud a crescut. UE continua sa stea mai bine din acest punct de vedere decat Australia, Canada și tarile BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud). Decalajul fata de acestea este stabil sau chiar in creștere, cu exceptia Chinei, care recupereaza rapid din diferenta.
Tabloul de bord privind inovarea
Tabloul de bord al Uniunii inovarii 2014 se bazeaza pe 25 de indicatori diferiti, grupati in trei categorii principale:
mijloacele, adica elementele fundamentale care permit inovarea (resurse umane, sisteme de cercetare deschise, excelente și atractive, precum și finantare și asistenta);
activitati ale intreprinderilor, care indica eforturile in materie de inovare ale intreprinderilor europene (investitii ale intreprinderilor, colaborari și antreprenoriat, active de natura intelectuala);
rezultatele, care arata cum se traduc acestea in beneficii pentru intreaga economie (inovatori, efecte economice).
Pentru a consulta sinteza documentului (ro) click aici.